Pazartesi, Nisan 14, 2008

Babil'e Bir Melek İniyor - 2 Perdelik Oyun



Oyunumuz bütün gösterimlerini tamamlamıştır.
İlginize teşekkür ederiz..



Babil'e Bir Melek İniyor

İsviçreli oyun yazarı Friedrich Dürrenmatt tarafından 1954 yılında yazılan oyun, belirsiz bir zamanda Babil kentinde geçer. Babil devletinin kralları Nebukadnezar ve Nemrut, taht için sürekli mücadele etmektedirler. Bu mücadelede tahta oturan kral, oturamayan ise diğerinin ayak taburesi olmaktadır. Bütün dünyayı fetheden Nebukadnezar, mutlak bir sosyal devlet kurmak için özel teşebbüsler ile mücadeleye girer. Bu kapsamda dilenciliği yasaklar.

Bütün dilenciler devlet hizmetine girmiş, yalnızca Akki adındaki bir dilenci bunu reddetmiştir. Nebukadnezar, dilenci kılığına girerek Akki'yi ikna etmeye çalışır. Bu sırada Tanrı yeni yarattığı Kurrubi'yi, dünyadaki en zavallı insana verilmek üzere, melekleri vasıtasıyla dünyaya gönderir. Bir yerine iki dilenci ile karşılaşan Melekler, Akki'yi daha yetenekli bularak, Kurrubi'yi daha “zavallı” olan, dilenci kılığındaki Nebukadnezar'a verirler. Tanrı lütfunun "Kral"a değil de en zavallıya verilmesine içerleyen Nebukadnezar Kurrubi'yi Akki'ye verir. Ve güzeller güzeli Kurrubi'yi elde etmek için tüm Babil yarışa girer...

Babil'e Üç Melek İniyor

Olayların geçtiği Babil kenti siyasal ve ekonomik olarak dünyanın merkezi konumundadır. Bu yüzden şehrin meydanında her sınıftan insana rastlanabilir, deyim yerindeyse Babil kenti dünyanın aynasıdır. Zengin, yoksul bütün insanlar için güne başladıkları anda şu üç şey kesindir: İşlerine gideceklerdir, eğer yolda yakalanırlarsa Akki'ye para vereceklerdir ve bütün bunları yaparken Devlet'in koyduğu kurallara uyacaklardır; çünkü çalışmak gereklidir, Akki dilencilikte yeteneklidir ve Devlet'in kuralları mutlaktır. Herkes konumunu, ünvanını koruyarak toplumda var olmaya çalışmaktadır. Böylece insanlar içinde yaşadıkları toplumun kurallarını yeniden ve yeniden üreterek toplumun aynı kalmasını, sistemin devamını sağlarlar.

Devletin kurallarını koyanlar, görünen iktidardan ne kadar bağımsızsa, toplumun oluşturduğu iktidar modeline de bir o kadar bağımlıdır. Konumları itibari ile çözüme bütünsel yaklaşan Sosyal Devletçi Nebukadnezar ile Özel Teşebbüsçü Nemrut arasındaki “farksızlık”, bireysel mücadelesi ile sistemi yıkmaya çalışan Akki ve hatta toplumu oluşturan diğer bireyler arasına da yayılmıştır. Oyundaki karakterlerin tutumları; şikayetçi oldukları şeylerden kurtulmak bir kenara, onları yeniden üretmelerine neden olmaktadır.

Kadro

Aycan Sarıoğlu...oyuncu
Can Mecit...oyuncu
Canan Kardeş...oyuncu, prodüksiyon sorumlusu
Cenk Külçe...oyuncu
Çiğdem Şahiner...oyuncu, müzik
Damla Dönmez...oyuncu
Damla Keskin...oyuncu, prodüksiyon sorumlusu
Duygu Yağcı...oyuncu, müzik, prodüksiyon sorumlusu
Elçin Çalışkan...oyuncu
Enver Candan...oyuncu
Gülben Gürak...oyuncu
Gülce Şahin...oyuncu
Güneş Altungüneş...oyuncu
Günhan Ulutaş...oyuncu, müzik
H. Ünsal Özer...oyuncu, ışık tasarım
Hakkı Usta...oyuncu
Hüseyin Güven...oyuncu
Hüseyin Urcan...oyuncu
İ. Ceyhun Andaç...oyuncu, müzik
İlayda Oksal...oyuncu
M. Emin Akşehirli...oyuncu, müzik
Mert Baştuğ...oyuncu
Merve Giray...oyuncu, müzik
Müjgan Cihan...oyuncu
Onur Çakmak...reji
Özgür Kaplan...oyuncu, müzik
Pelin Yaşar...oyuncu
Saniye Turgut...oyuncu
Şahin Peker...ışık uygulama
Şule Akın...oyuncu, müzik
Uğur Levent Kavcıoğlu...oyuncu, müzik tasarım
Ümit Erlim...oyuncu
Volkan Çıkıntoğlu...oyuncu, afiş tasarımı
Yaşam Çağlar...oyuncu



Reji desteklerinden dolayı Timis Oyuncuları mezun kadrosuna ve Sinan Dodanlıoğlu'na,

Afiş tasarımına katkılarından dolayı Barış Uçar'a,

İTÜ Fotoğraf Kulübü'ne, Murat Buldanlıoğlu'na, Gökçe Baturay'a, İTÜ Sahnesi'ne

Ayrıca, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan'a, KSB Eşbaşkanları Y dDoç. Dr. Beyza Taşkın'a ve Doç. Dr. Yüksel Güvenilir'e, Ksb Çalışanları Arife Yıldırım'a, Yasemin Macar'a, Namık Abi'ye, Ersin Abi'ye ve Nihat Abi'ye

ve tabi ki ailelerimize

Teşekkür Ederiz.