OYUNCULAR
Ahmet Aydın, Can Gençler, Caner Şahin, Çağdaş Mert Baka, Çağla Yasavul, Didem Polad, Dilay Kibaroğlu, Duygu Akyıl, Duygu Saraçoğlu, Ece Nur Akman, Elif Serdar, Emrah Günaydın, Enzel Yılmaz, Ergün Köseoğlu, Esra Diker, Ezgi Berberoğlu, Hakan Sarıgül, Hande Okuroğlu, Kunter Alp, Mehmet Haşim Açanal, Merve Giray, Muhammed Sadık Özçelik, Naz Çalık, Ozan Fırat, Şule Akın, Tolga Üçel, Yasemin Küçük
SAHNE ÇALIŞTIRICISI
İbrahim Hakkı Usta
DRAMATURJİ – UYARLAMA
Timis Oyuncuları
MÜZİK TASARIM VE UYGULAMA
Can Gençler, Duygu Yağcı, Ece Nur Akman, Elif Serdar, Hakan Sarıgül, Kunter Alp, Mehmet Haşim Açanal,
Naz Çalık, Tolga Üçel, Yasemin Küçük
IŞIK TASARIM
Dilay Kibaroğlu, Emrah Günaydın, Gökhan Gökalp, İbrahim Hakkı Usta, Şule Akın
IŞIK UYGULAMA
Gökhan Gökalp
KOSTÜM VE AKSESUAR TASARIMI
Çağla Yasavul, Duygu Akyıl, Duygu Yağcı, Ece Nur Akman, Esra Diker, Hande Okuroğlu, Yasemin Küçük
AFİŞ TASARIM
Merve Giray, Gönenç Giray
MÜLKSÜZLER HAKKINDA
“Bir duvar vardı. Önemli görünmüyordu. Bütün duvarlar gibi iki anlamlı, iki yüzlüydü. Neyin içeride neyin dışarıda olduğu, duvarın hangi yanından baktığınıza bağlıydı.”
LeGuin, “Tüm siyasal kuramlar içinde en idealist olanı anarşizmdir, bu yüzden bana en ilginç gelen kuramdır.” der. Romanı Mülksüzler ’de de iki gezegen oluşturur. Birbirinin etrafında dönen, bir tanesi oldukça verimli topraklara, diğeri tozlarla kaplı çorak arazilere sahip iki dünya; Urras ve Anarres. Urras ‘arşist’, Anarres ise ‘anarşist’ toplum yapısına sahiptir. Biri karşılıklı rekabet, diğeri karşılıklı yardımlaşma üzerine kuruludur. Anarres’li fizikçi Shevek’e göre: “Siz zenginsiniz, siz sahipsiniz. Biz yoksuluz, biz yoksunuz. Sizde var bizde yok. Burada her şey çok güzel. Güzel olmayan yalnızca yüzler. Anarres’te hiçbir şey güzel değildir, yalnızca yüzler güzeldir. Burada siz mücevherleri görürsünüz, orada gözleri.”
Shevek Anarres’te insanların gözlerine bakınca özgürlüğü görmektedir ama orada da işler çok iyi gitmemektedir. Rütbeleri, hiyerarşileri, emirleri olmayan bu toplumda bile ‘üstünlük oyunları’ oynanmaktadır. Roman Shevek’in Urras’a gidişiyle başlar ve Anarres’e dönüşüyle son bulur. Ama bu yolculuk da çift anlamlıdır, hangi taraftan baktığınıza göre değişmektedir. Urras’a gidiş; eski dünyaya, devrimin neden yapıldığını tekrardan anlamaya dönüş anlamına da gelmektedir. Anarres’e dönüş ise yepyeni bir insan olarak gidiştir.
Anarres ikircikli bir ütopyadır. Dünyası verimsizdir, insanlar değil istediklerini, kimi zaman gereksindiklerini dahi bulamazlar. Ama ütopya dışarıda aranması gereken bitmiş bir devrim olarak kabul edip kenara bırakacağımız bir yer değildir. Ütopya olan, Anarres’in dünyası ve toplumun geldiği hal değil, Shevek ve arkadaşlarının tuttuğu yoldur. LeGuin Shevek’in ağzından şunları söyler:
“Eğer istediğiniz Anarres ise, aradığınız gelecek oysa, o zaman ona eli boş gelmeniz gerekiyor; tıpkı bir çocuğun dünyaya hiçbir geçmişi olmadan, hiçbir malı mülkü olmadan, yaşamak için tümüyle başka insanlara dayanarak gelmesi gibi. Vermediğiniz şeyi alamazsınız, kendinizi vermeniz gerekir. Devrim’i satın alamazsınız, Devrim’i yapamazsınız, Devrim olabilirsiniz ancak. Devrim ya ruhunuzdadır, ya da hiçbir yerde değildir.”
SÜREÇ HAKKINDA
Yaz çalışmalarında tragedya ve grup olma hali üzerine okumalar yapan grup, yeni arkadaşların da katılımıyla çalışmalarına başladı. Gelen oyun önerileri arasında tartıştırdıklarıyla Mülksüzler ön plana çıktı. Süreç içerisinde; sivil itaatsizlik, anarşizm, liberalizm, ütopya, toplumsal cinsiyet vb. konular üzerine birçok okuma yapıldı. Tartışmayı geldiği haliyle sizlerin karşısına çıkarıp fikrinizi almak istedik.
LEGUIN HAKKINDA
Ursula LeGuin, 1929’da Kaliforniya’da doğdu. Radcliff ve Columbia üniversitelerinde edebiyat eğitimi gördü, ilk öyküsünü 11 yaşında yazdı. 1950’li yıllarda ise fantastik öyküler ve romanlar yazmaya başladı. 1974’te yayınlanan The Disposessed (Mülksüzler) romanı ise aynı anda hem Hugo hem de Nebula En İyi Roman ödülünü alan ilk kişi oldu.
Timis Oyuncuları Mezun Kadrosu’na,
Gönül Yağcı’ya, Nesrin Akın’a,
İTÜ Sahnesi’ne, Taşkışla Sahnesi’ne,
Yasemin Macar’a, Namık Abi’ye, Ersin Abi’ye, Nihat Abi’ye ve Yavuz Abi’ye,
Eş başkanlar Yrd. Doç. Dr. Özgür ÜSTÜN ve Doç. Dr. Hakan AKYILDIZ’a,
Tabi ki ailelerimize ve arkadaşlarımıza
TEŞEKKÜR EDERİZ